Külföld

Bocsánatkérést követelnek az oroszok

Németország koronavírus

Bocsánatkérést követelnek a Covid-19 elleni orosz Szputnyik V vakcina fejlesztői Christa Wirthumer-Hochétól, az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) igazgatóbizottságának vezetőjétől, amiért egy nyilatkozatában az orosz ruletthez hasonlította az oltóanyag rendkívüli esetben való alkalmazását.

    A felszólítás kedden jelent meg a vakcina hivatalos Twitter-oldalán, miközben Rómában bejelentés történt arról a megállapodásról, hogy a Szputnyik V-t az Európai Unióban Olaszországban kezdhetik el gyártani a nyártól, nemzeti felhatalmazás alapján.


    “Nyilvános bocsánatkérést követelünk Christa Wirthumer-Hochétól, az EMA-tól azokért a negatív kijelentéseiért, amelyeket azokkal az EU-államokkal kapcsolatban tett, amelyek közvetlenül hagyták jóvá a Szputnyik V-t. Kijelentései komoly kérdéseket vetnek fel a szakvizsgálati folyamatba való politikai beavatkozással kapcsolatban.

Az ilyen kijelentések nem helyénvalók, valamint aláássák az ügynökség és a szakvizsgálat iráni bizalmat” – állt a Twitter-bejegyzésben.
     Wirthumer-Hoche, aki az EMA igazgatósága mellett az osztrák egészségügyi és élelmiszerbiztonsági ügynökség gyógyszerpiaci felügyeletét is vezeti, az osztrák ORF közszolgálati televízió egy vasárnapi vitaműsorában az orosz ruletthez hasonlította annak lehetőségét, hogy Magyarországhoz hasonlóan Ausztriában is rendkívüli jóváhagyást kapjon a Szputnyik V. A tisztségviselő adathiányra hivatkozva foglalt állást a nemzeti szintű engedélyeztetés ellen.


    A Szputnyik V fejlesztői a Twitteren kifogásolták, hogy az EMA részéről egyetlen más készítményről sem hangzott el hasonló jellegű kijelentés. Hangot adtak véleményüknek, miszerint az EMA-nak nincs joga ahhoz, hogy megingassa a bizalmat annak a 46 országnak a szakhatóságaival szemben, amelyek már engedélyezték a Szputnyik V alkalmazását.
    

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője szerint “inkorrekt” az EMA-vezető részéről az orosz ruletthez hasonlítani a Szputnyik V rendkívüli engedélyezését az európai országokban, s rámutatott, hogy a gyakran “objektivitásra való törekvés híján” támadott oltóanyag hatékonynak bizonyult, és sok országban mutatkozik kereslet iránta. Peszkov elutasította a vakcina ügyének átpolitizálását.


    Az orosz oltóanyagok fejlesztését finanszírozó Oroszországi Közvetlen Befektetési Alap (RFPI) múlt csütörtökön jelentette be, hogy az EMA Humángyógyszer Bizottsága (CHMP) megkezdte a Szputnyik V úgynevezett folyamatos értékelését (rolling review), s erről a vakcina felnőtteken elvégzett laboratóriumi és klinikai vizsgálati eredményeinek alapján döntött. Az EMA ennek során felméri, hogy a Szputnyik V vakcina megfelel-e az EU hatékonysági, biztonsági és minőségi szabványainak.


    Kirill Dmitrijev, az RFPI vezérigazgatója múlt héten bejelentette, hogy EMA-jóváhagyás esetén júniustól 50 millió ember beoltásához elegendő Szputnyik V lesz szállítható az unióba. Hétfői bécsi sajtótájokoztatóján Wirthumer-Hoche a TASZSZ szerint nehézkesnek nevezte a Szputnyik V engedélyeztetésével kapcsolatban az EMA és Moszkva között zajló kommunikációt és az adatszolgáltatást. A tisztségviselő nem tudta megmondani, hogy mikorra várható az orosz vakcina hivatalos bejegyzése, amit a dokumentáció átadásától tett függővé.


    Az elmúlt napok során több hírügynökség is közölte, hogy a Szputnyik V-t, ha ezt az olasz hatóságok jóváhagyják, elsőként Olaszországban fogják gyártani az Európai Unió területén. Az erről szóló üzleti megállapodást az RFPI és a svájci Luganóban székelő Adienne Pharma&Biotech vállalat már megkötötte.
    A római olasz-orosz üzleti kamara hétfőn közleményt adott ki, amely szerint a termelés júniusban kezdődhet el a Monza környéki Caponagóban, és az év végéig elérheti a 10 millió adagot.
    Peszkov orosz elnöki szóvivő kijelentette, hogy az olaszországi gyártás segít majd kielégíteni az oltóanyag iránti külföldi keresletet. Kirill Dmitrijev korábban közölte, hogy Németországgal, Franciaországgal és Ausztriával is folytak tárgyalások a Szputnyik V gyártásának lehetőségéről.


    Peszkov hétfőn abszurdnak és alaptalannak minősítette Ned Price amerikai külügyi szóvivő állítását, miszerint az orosz hírszerzés ellenőrzése alatt álló weboldalak dezinformációt terjesztenek a koronavírus elleni nyugati vakcinákról.


    Oroszországban a kedden közzétett hivatalos adatok szerint az igazolt új fertőzöttek száma az elmúlt napon 9445-tel – ez a legalacsonyabb szám október 2. óta – 4 342 447-re emelkedett. A napi növekmény 0,22 százalék, az új esetek 10,9 százaléka tünetmentes.

Az aktív fertőzöttek száma 320 488-ra csökkent, míg a halálos áldozatoké 336-tal 89 809-ra nőtt, a felépülteké pedig 9931-gyel 3 932 177-re emelkedett. Oroszországban a járvány kezdete óta több mint 113,7 millió, az elmúlt napon pedig mintegy 184 ezer laboratóriumi tesztet végeztek el. Új koronavírusos fertőzés gyanújával 517 797 embert tartanak orvosi megfigyelés alatt.

Ezt is olvassa el!
Zeman miniszterek fejeket követel

  Milos Zeman cseh államfő Jan Blatny egészségügyi miniszternek és Irena Storovának, az állami gyógyszerellenőrzési hivatal (SÚKL) igazgatójának távozását követeli Read more

Már vizsgálja az EU a Szputnyikot
orosz vakcina

 Megkezdte az orosz Szputnyik V vakcina folyamatos értékelését (rolling review) az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) Humángyógyszer Bizottsága (CHMP) - közölte csütörtökön Read more

Csökkent a fertőzöttek száma Oroszországban
orosz vakcina

Oroszországban az igazolt új fertőzöttek száma az elmúlt napon 11 823-mal - ez a legalacsonyabb érték október 8. óta - Read more

Újabb 280 ezer adag Szputnyik vakcina
Orosz vakcina

Újabb 280 ezer adag Szputnyik vakcina érkezett Magyarországra csütörtök reggel - közölte a külgazdasági és külügyminiszter a Facebook-oldalán.     Szijjártó Péter a Read more

EP- Portugália eltörölné

Értetlenségének adott hangot Andrej Babis cseh miniszterelnök afelett, miként közölhette az unió soros elnökségét betöltő Portugália, hogy megszületett a tagországok Read more

Anglia – Lassul esetleg stagnál

A koronavírus-járvány terjedésének lassulását, legrosszabb esetben stagnálását mutatja a terjedés dinamikáját mérő R reprodukciós mutató pénteken ismertetett, Angliára kiszámított új Read more

Nem sietik el az orosz vakcina engedélyezését
Szputnik V

Nem várható a Szputnyik V orosz koronavírus elleni vakcina európai uniós engedélyezése június vége előtt - jelentette ki csütörtökön a Read more

Boszniába megérkezett az első COVAX-vakcinaszállítmány

 Megérkezett Bosznia-Hercegovinába az első vakcinaszállítmány, amelyet a nyugat-balkáni ország a vakcinák méltányos elosztására létrehozott COVAX-programon keresztül rendelt meg.     Szarajevóba csütörtökön Read more

A járványügyi adatok kivizsgálását kéri Románia

Az Európai Bizottságtól kért kivizsgálást a korábbi bukaresti liberális (PNL-) kormány által közölt járványadatok állítólagos meghamisítása ügyében Victor Negrescu szociáldemokrata Read more

Izrael már a célegyenesben
Izrael koronavírus

Jelentősen visszaszorulóban van a koronavírus járvány Izraelben a világelső szinten magas átoltottság nyomán - jelentette a helyi média hétfőn.     A Read more

Vélemény?

Szólj hozzá

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .